Expertise Network Sustainable Urban Tourism Launch in A-Lab

Expertise Network Sustainable Urban Tourism Launch in A-Lab

Op 23 mei vond de lancering plaats van het Expertise Netwerk Sustainable Urban Tourism (ENSUT) in A-Lab, gelegen in Amsterdam Noord. Het evenement bracht professionals uit de toerisme-industrie en academici samen om te werken aan duurzaam stedelijk toerisme. De dag werd geleid door moderator Yasemin Oruc van Hotelschool The Hague, onderdeel van het netwerk.

Bij binnenkomst kregen alle 85 aanwezigen een puzzelstuk in hun handen. Dit symboliseerde de verscheidenheid aan perspectieven en de uitdagingen waarmee de deelnemers te maken hebben bij het ontwikkelen van duurzaam toerisme. De deelnemers werden aangemoedigd om samen te werken en hun puzzelstukken te combineren met die van andere groepen.

De eerste uitdaging bestond uit het oplossen van een persona-uitdaging. Nadat deze was voltooid, konden de deelnemers hun puzzelstukken samenvoegen om een olifant bij elkaar te puzzelen. Deze olifant stond symbool voor de parabel van de tien blinde mannen en de olifant, waarin wordt benadrukt hoe verschillende perspectieven tot een completer begrip kunnen leiden. De activatie is ontworpen door Arttenders.

Na deze boeiende activiteit gaf lector Ko Koens een presentatie over de visie en doelen van ENSUT. Hij deelde ook de resultaten van een enquête over duurzaam toerisme en besprak specifieke resultaten uit steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Barcelona. De presentatie van Ko Koens is hier te downloaden.

In de middag bezochten de deelnemers verschillende locaties in Amsterdam Noord. Hierbij werden ze ontvangen door deskundige gidsen en professionals die inzicht gaven in duurzaamheidsinitiatieven en innovatieve placemaking projecten in de stad. De bezochte locaties waren:

  • Adam Toren – Een 100 meter hoge toren aan de IJ-oever, die een landmark is in Amsterdam Noord. Ramses van Hövell & Sander Groet namen de deelnemers mee door het gebouw, waar muziek en creativiteit samenkomen.
  • A-Lab – Een levend laboratorium en community van 300 creatieve en innovatieve leden. Directeur Lucas Hendricks leidde de groep langs de IJ-oever en gaf inzicht in de ontwikkeling van het gebied en de bijbehorende uitdagingen.
  • De Ceuvel – Een zelfgebouwde broedplaats waar duurzaamheid en de circulaire economie centraal staan. Gids Amber Beernink nam de deelnemers mee op een ontdekkingstocht door deze inspirerende toeristische trekpleister.
  • Placemakers – Een introductie tot placemaking als methode en filosofie voor stedelijke ontwikkeling, met een focus op toerisme. Anna Dekker, socioloog en planoloog bij Placemakers, besprak lichte, snelle, goedkope en lokale benaderingen om op toerisme te reageren, als alternatief voor grootschalige en langdurige beleidsinterventies.
  • Stichting NDSM-werf – Een regisserende en stimulerende organisatie die activiteiten op de NDSM-werf in Amsterdam initieert. Programma manager Ewa Scheifes en event manager Gerke de Groot gaven een rondleiding en deelden inzichten over kunstprogrammering, placemaking en duurzame festivals.
  • In Sixhaven heeft een groep de Moestuinschool Amsterdam bezocht, waar volwassenen de kunst van biologisch tuinieren leren. Merijn van de Reep en Frederique Huls van STIPO hebben toegelicht voor welke uitdagingen zij staan als placemakers in Sixhaven. Aansluitend heeft lab lead Roos Gerritsma meer verteld over regenerative placemaking binnen het ULT lab Amsterdam, hoe gewerkt wordt met het quintuple helix model en hoe het lab samen met studenten met kleine interventies positieve impact probeert te maken. Onze afstudeerstudent Andromeda Achiaa liet bezoekers luisteren naar enkele verhalen, die binnenkort te beluisteren zijn via de QR codes op het verhalenbankje op het Buikslotermeerplein Amsterdam Noord.

Bij terugkomst deelden de deelnemers hun ervaringen van de locatiebezoeken en sloten ze de dag af met een bespreking van de volgende stappen voor ENSUT. Het evenement was een groot succes en heeft bijgedragen aan het leggen van waardevolle connecties om van ENSUT een succes te maken.

We kijken terug op een inspirerende dag vol kennisuitwisseling en samenwerking, waarbij duurzaam toerisme in stedelijke gebieden centraal stond.

25 mei 2023